Filografi Sanatında Özay İmzası

Hobi olarak Filografi sanatına başlayan Elif Özay Kültür bakanlığı sanatçısı seçildi.
 Tarih: 27-12-2021 22:04:43
Filografi Sanatında Özay İmzası

 

Hobi olarak Filografi sanatına başlayan Elif Özay  Kültür bakanlığı sanatçısı seçildi.

Bursada Yaşayan Elif Özay hobi olarak başladığı Filografi sanatında devlet sanatçı olmakla ödüllendirildi. verdiği eğitimlerle yüzlerce öğrenci yetiştiren Elif Özay yaklaşık 15 yıldır meslek olarak sürdürdüğü Filografi sanatında Elif Özay Filografi adında atölye kurdu.

 

Yüzlerce öğrenciye eğitim veren Özay, Pandemi döneminde eğitimlere ara vermeden uzaktan online görüntülü olarak devam etti.

 

 

En büyük destekçisi ve hocası üstat Saim Devrilmez olan Özay, Kültürel Miras Taşıyıcıları Kurulu tarafından "Kültür Bakanlığı Sanatçısı" seçildi.

 

Filografi sanatına hobi olarak başlayan ve Türkiye'de 8 kişiden birisi olan Elif Özay yaptığı açıklamada,

 

İnsanoğlu şimdiye kadar akla gelebilecek her türlü materyali sanat için kullanmıştır.
 Tel, çekiç ve  çivi de bunlardan birkaçı olduğuna göre akla ilk gelen,  ortaya bir yapıt çıkarmak, inşaa etmek veya tamirat yapmak olduğunu hepimiz biliyoruz.
Ruhun da adeta tamiri ve yeniden inşaası için   Filografi Sanatı tasarlanmış gibi...
Filografi bir motif ya da desenin, ahşap malzeme üzerine çiviyle çakılması ve arasından çeşitli renklerde iplik veya teller geçirilmesi ile oluşturulan, farklı motif ve desenlerin ortaya çıkarılmasını sağlayan bir el sanatıdır. 1800 lü yıllarda İngilterede ortaya çıkmış ve stringart  adıyla Avrupada yaygın hale gelen  bu sanat, 1965 yılında Saim Devrilmez hoca bu sanatı keşfederek, çeşitli tekniklerle süsleyip Türkiye'ye kazandırmıştır. Filografi sanatı büyük ölçüde ülkemizde de oldukça yaygınlaşmıştır.açıklamasında bulundu.


 

1965 yılından bu yana yaklaşık 15 i İcazetli yüzlerce Usta yetiştiren Saim DEVRİLMEZ in en büyük gururu, yetiştirdiği öğrencilerin Devlet tarafından Kültürel Miras Taşıyıcılığına layık görülmesidir.
Saim hocanın  İcazetli talebelerinden  Trabzon doğumlu Bursa'da ikamet eden Elif Özay, 2010 yılında hobi olarak başladığı ama büyük bir sevgiyle iş aşkına dönüştürdüğü sanatını, kendi adı altında,   Bursa Nilüferde,   Elif Özay Filografi Atölyesi olarak yüzlerce öğrenci yetiştirip, filografiyi gönülden sevdirerek bugüne kadar getirmiştir. Halen atölyesinde öğrenci yetiştirmeye devam eden ÖZAY Türkiye Cumhuriyeti  Devleti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcıları Tespit Komisyonu tarafından seçilerek,  Kültürel Miras Taşıyıcısı ve Filografi Sanatçısı ünvanını almaya hak kazanıp Türkiye de sekiz sanatçıdan biri olmuştur.



 Bilgi ve donanıma sahip olan Devlet sanatçısı Özay ,  Filografi sanatını meslek olarak icra etmenin yanısıra, bu meşaleyi ustasından devralarak, kültürel mirasın korunması ve yeni nesillere doğru olarak aktarılmasının en büyük hedeflerinden biri olduğunu ve filografiye gönül verenlerin çoğalmasından yana olduğunu da sonuç olarak belirtmiştir.



Bursa'mızı, ülkemizi ve Filografiyi temsil eden Elif Özay, evli ve 3 çocuk annesidir.

 

  DİĞER KÜLTÜR SANAT Haberleri
HABER ARŞİVİ
Henüz anket oluşturulmamış.
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI