Ramazan Alp
  12-01-2022 23:48:00

Diyarbakır Annelerine Destek ve GAP Turu İzlenimleri

İnsan tanımadığının yabancısıdır derler...

Toplum olarak bizim en büyük eksikliklerimizden birisi de birbirimizi yeterince tanımamaktır. Birbirini tanımayan insanlar arasında sevgi, saygı, hoşgörü olmaz. Önyargılar olur. Kalın duvarlar oluşur…

 

BİLDEF bu eksikliği görerek 30 küsür hemşehri derneğini bir çatı altında toplayan önemli bir Sivil Toplum Kuruluşudur. Bizim temel amacımız birlik, beraberlik ve kardeşlik hukukunu canlı kılmak, kültürler arası anlayışı oluşturmak, ortak değerleri güçlendirmek ve daha iyi bir toplum idealini hayata geçirmektir.

 

Zira medeniyetimiz; kardeşliğin, hoşgörünün, sevginin, barışın toprakları üzerinde inşa edilmiştir. Bu topraklarda binlerce yıllık birliğin, beraberliğin, kardeşliğin hukuku vardır. Ortak tarih, ortak kültür ve ortak bağlarımız vardır…

 

Bu bağlamda farklı toplum kesimleri arasında uzlaşma ve iş birliğini arttırmak, huzur, güven ve barışı sağlamak, şehirlerimizi ve ülkemizi daha yaşanılabilir hale getirmek ve toplumsal mutabakata destek olmak amacıyla birçok kültürel geziler yapmıştık.

Daha önce Afyon, Kütahya, Çorum, Malatya, Niğde, Bitlis, Konya, Karaman, Hatay gibi illerimizi gezmiştik. Balkanlar da Bosna Hersek, Arnavutluk, Kosova, Sırbistan, Karadağ ve Kafkaslar da Özbekistan gibi kardeş coğrafyalarımıza gitmiş birlik beraberlik ve kardeşlik meşalesini yakmıştık.

 

Pandemi döneminde ara verdiğimiz bu gezilerimize geçtiğimiz günlerde tekrar başladık… Uzun zamandır Diyarbakır Annelerine bir destek ziyareti yapma fikrimiz vardı. Oraya kadar gitmişken çevre illerini de gezelim istedik ve Güneydoğu Anadolu illerini kapsayan bir gezi yaptık…

 

Mardin’den başlayan gezimizi Batman, Diyarbakır, Adıyaman, Malatya, Şanlıurfa ve Gaziantep’ten uçağa binerek bitirdik. Gittiğimiz bütün illerin tarihi ve turistik yerlerini dolaşmanın yanı sıra o illerin valileri nezdinde Sivil Toplum Kuruluşları ile bir araya geldik. Birlikte sohbet ettik, kaynaştık, birbirimizi tanıma fırsatı bulduk. Bursa ile gönül köprüleri kurmanın, kardeşlik bağlarını kuvvetlendirmenin yollarını aradık.

 

Halkın içine karıştık. Kah bir kahvehanede oturup oradaki insanlar ile çay içip hasbihal ettik, kah bir fırına daldık sıcak pidelerin tadına baktık, kah bir tatlıcıya uğradık ağzımızı tatlandırdık… Çarşılar da dolaştık, ayaküstü hoş sohbetler ettik, yöresel ürünlerden, hediyelik eşyalardan bolca aldık, esnafla hemhal olduk. Havalar soğuk olsa da orada ki insanların sıcak kanlılığı, misafirperverliği, hoş sohbetleri bizleri ısıtmaya yetti de arttı da.

40 kişilik ekibimizin büyük çoğunluğu o bölgeyi ilk defa görüyordu. Gitmeden önce mesaj gurubumuz da rotamızı ve gün gün gezinin seyrini yazdığımızın ardından beni arayıp

- Başkanım keşke rotamızı açık açık yazmasaydınız! Allah korusun bir terör saldırısına maruz kalabiliriz.

- Başkanım, oralar emin yerler değil. Gideceğimiz illerin valilerini haberdar edin, emniyet müdürlerini arayın güvenliğimizi sağlasınlar! Diyen arkadaşlarımız olmuştu.

 

Birkaç arkadaşımızın hassasiyetini de dikkate alarak öyle de yaptık. Gittiğimiz illerin valileri ile görüştük. Bütün valilerimiz Güneydoğu Anadolu illerinin Bursa kadar güvenli olduklarının altını çizdiler. Bizler de buna şahit olduk. Oradaki insanlar ile kaynaşınca birbirimizden farkımız olmadığını anladık…

 

Evet gerçekten insan tanımadığının yabancısıymış. Gerçekten de birbirini tanımayanlar arasında önyargılar, kalın duvarlar oluşurmuş...

 

BİLDEF olarak toplumsal mutabakata bir kez daha katkı koyduk. Bir kez daha önyargıları yıkmanın, kalın duvarları kaldırmanın mutluluğunu yaşadık…

 

Tabi ki gezinin ana ruhu olan Diyarbakır Annelerini yazmazsam olmaz… O anneler ki BİLDEF gibi toplumsal mutabakatın sağlanmasında, birlik beraberlik ve kardeşlik hukukunun tesis edilmesinde önemli kilometre taşlarıydı. Bizim asıl gayemiz de onlara destek vermekti.

Zira onların başlattığı bu onurlu hareket, bu duruş tabuları yıkmış, karanlıkları aydınlatmıştı. Birlik beraberlik ve kardeşlik bağlarımızı kuvvetlendirmişti.

 

Ziyaretimiz esnasında 843 gündür terör örgütü tarafından alıkonulan çocuklarını geri isteyen annelere tüm Bursa’nın ve tüm Türkiye’nin selamını illettik.

 

Türküyle,Kürdüyle, Lazıyla, Çerkeziyle, Zazasıyla, Abazasıyla, Gürcüsüyle, Boşnağıyla ezelden beridir bir ağacın ayrı dallarıyız. Etle tırnak gibiyiz. Bugünde yarında bu kardeşlik bağlarımızı koparmaya, bizi birbirimize kırdırtmaya hiç kimsenin gücü yetmeyecektir. Ne terör ne doların yükselmesi nede başka entrikalar bizi birbirimize düşürmeyecek, aksine birbirimize daha çok kenetlenmemize sebep olacaktır açıklamasında bulunduk.

 

Siyasetçilere, kanaat önderlerine, Sivil Toplum Kuruluşlarına seslendik. Gelin hep birlikte gözü yaşlı anaların acılarını dindirelim evlatlarına kavuşmaları için elimizi taşın altına koyalım dedik. Bu bağlamda Bursa İl Dernekleri Federasyonu olarak, bütün girişimlerde bulunmaya ve öncülük etmeye hazır olduğumuzu ifade ettik…

 

Tabi ki teşekkür etmeden bu yazıyı bitirmek de olamaz…

Gezimiz de şehirlerinin tüm imkanlarını seferber eden Mardin Valisi Sayın Mahmut Demirtaş, Batman Valisi Sayın Hulusi Şahin, Diyarbakır Valisi Sayın Münir Karaloğlu, Adıyaman Valisi Sayın Mahmut Çuhadar, Malatya Valisi Sayın Aydın Baruş, Şanlıurfa Valisi Sayın Abdullah Erin, Vali Yardımcıları,Belediye Başkanları, Siyasi Parti Temsilcileri ve Sivil Toplum Kuruluşlarımızın kıymetli yöneticilerine ayrı ayrı teşekkür ediyoruz.

 

Ayrıca gezi öncesi ve esnasında desteklerini esirgemeyen, bizleri arayarak hal ve hatırımızı soran İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Bursa Milletvekili Sayın Hakan Çavuşoğlu, Bursa Milletvekili Sayın Ahmet Kılıç ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Alinur Aktaş’a da teşekkürü bir borç biliyoruz.

  YAZARIN DİĞER YAZILARI
YUKARI