25-07-2022 18:24:00

Ne olacak bu memleketin hali?

Değerli dostlar tüm dünya sıkıntılı günler yaşıyor. Dünyada ciddi bir sarsıntı var. Amerika Birleşik Devletleri’nde finans sistemi kilitlendi. Üç yüz trilyon dolar borç, dünya gündeminde yerini almış durumda. Her devlet borçlu, neredeyse her vatandaş borçlu. Zengin daha zengin, fakir daha fakir oldu. Bunun üzerine bir de sistemi kilitleyen ve sürdüremeyeceğini gören batı, kendi hegemonyasını devam ettirmek için İngiltere ve Amerika; Çin ve Rusya ile birlikte,kendileri dışındaki herkesi hedefe koydu. Bu da Ulus devletler arasında bölgesel bir güç savaşının başlamasını sağladı. Tüm bu olaylar ekonomik küreselleşmeyi ciddi anlamda etkiledi. Covid-19  sürecinde başlattıkları kriz, derinleşerek devam ediyor. Bir de tabi ki Ulus devletler üstü güçler var ve ulus devletlerin kapışması bu güçlerin de işine geliyor.

Biliyorsunuz İngiltere’de iki bakan: “Vicdanımız artık rahat değil. Hükümet iyi yönetilemiyor”diyerek istifa etti. İngiltere Merkez Bankası Başkanı uyarı yaptı: “Bankalar hazır olsun, daha fazla likit tutun. Küresel ekonomide daha fazla bozulma gündeme gelecek” dedi.

İtalya’da ise son 70 yılın en büyük kuraklığı yaşanıyor ve bu bölgede OHAL ilan edildi. Aşırı sıcaklardan kaynaklı buğday üretimi azaldı, bu nedenle buğday ihracatı durduruldu. Rusya ve Ukrayna savaşından kaynaklı buğdayda zaten bir problem vardı. Bu krizle de gittikçe derinleşti. Tabi bunlar sadece birkaçı…

Avrupa’da,  asayiş ciddi anlamda bozuldu. Bundan sonra özellikle Amerika ve Avrupa, asayiş anlamında yaşanılmaz bir hale gelecek. Avrupa’da muhtemelen bu kış enerji kullanımı karneye bağlanacak. Tabi Almanya’dan ilk haberler de şöyle; Gece sokak lambaları kapatıldı. Hollanda’da sera gazı kısıtlaması getirildi ve çiftçiler ayaklandı. Çiftçilerin ayaklanması marketlere yansıdı.

 İtalya ve Portekiz’de de ciddi bir ekonomik kriz var. Bakalım önümüzdeki dönemde Avrupa Birliği ne yapacak? Çin ise Covid-19 bahanesiyle batıyı kilitledi. Ancak daha sonra bir anlaşma sağlandığını düşünüyorum.Neden mi? Çünkü kapatılan tüm kapılar büyük ölçüde geri açıldı. Hatta bunun üzerine,  Amerika gümrük vergilerini büyük ölçüde kaldırdı ve  enerji şirketleri uyarıldı. Amerika ile birlikte büyük şirketler de bu oyunun içerisinde.

Kontrollü kaos ile dünya sahnesinde kapışmaları dikkatle izliyoruz. Devamında da ekonomide yaşanan sıkıntılar, yerel para birimlerinin Amerikan doları karşısında düşüşü…Tüm bunlar ve  bugün baktığımızda şuan en güçlü görünen Amerikan doları ama nereye kadar böyle gi-de-me ye-cek  bekleyip göreceğiz. Ümidimiz, 2024 seçimlerinden sonra Amerika’nın gerilemesi ki zaten öyle de olacak.

 

Peki dünyada bunlar olurken, Türkiye’de neler olacak?

 Değerli dostlar, Avrupa’daki enerji sorunlarını çözme şansları yok, çözmeye kalksalar bile ciddi zaman alır. Amerika ve Avrupa kapışmaya devam ediyor. Kanaatimce; yakın bir zamanda NATO’nun varlığı tartışmaya açılacak. Neden mi? Çünkü; Amerika ve Avrupa yokluğa dayanamaz ve kavgaların şiddeti artmaya devam eder. Dolayısıyla eşek öldü ortaklık bozuldu durumuna düşecekler. Avrupa’nın bitişi de böylece başlamış olacak. 

Peki, tüm bu yaşananların gölgesinde Türkiye’de neler oluyor?

 

Türkiye’nin tarihi ve talihi dönüyor

Türkiye ile uğraşan tüm Avrupa ülkeleri kendi dertlerine düştüler. Türkiye ise devlet aklı ile bu boşluklardan yararlanıp çok doğru hamleler yapıyor. İran’da büyük değişiklikler var. Kendi içinde yapılanmaya gidiyor ve bu yapılanmayı Türkiye ile yapıyor. Ortadoğu’da Prens Selman başta olmak üzere birçok Ortadoğu ülkesi ile petrol anlaşması yapıldı. Körfez ülkeleri kendi güvenliğinin peşine düştü. Düne kadar dünyayı Amerika Birleşik Devletleri üzerinden okuyorduk ama artık bu algı değişiyor. Suudi Arabistan, Petrolünün korumasını bile Amerika’ya vermiştir ki artık onlardan aldı.Türkiye’ye yakınlaşmaya başladı. Suriye’ye operasyon yapacağız buna da kimse karşı çıkamayacak. Amerika  karşı çıkmaya çalışsa da buna gücü yetmeyecek. Bu durumda yalnız kalan HDP, siyasi yönünü değiştirecek. HDP’deki değişikliği hep birlikte izleyeceğiz. Kafkaslara baktığımız zaman; Türkiye, Ermenistan’ın sorununu çözdü. Karabağ olayına gelecek olursak; Bu olay Türkiye’nin tarihinde bir dönüm noktası ve çok önemli bir meseledir. Karabağ olayının önemini tam manasıyla anlayamadık ve anlatamadık. Türkiye; Türk Dünyasına, karayolu ve boru hatları ile ulaşım sağladı. Türkmenistan gazı son aşamada… Türkiye’ye de gelecek. Dünya yoklukla boğuşurken, Türkiye bu sorunlarını çözmüş bir şekilde geleceğe odaklanacak. Bu durumun farkında olan Ermenistan Türkiye ile her şartta normalleşmenin yollarını arıyor. Peki neden Ermenistan bunu yapıyor? Bölgede Türkiye’nin kurmuş olduğu oyunda nefessiz kalmak istemiyor. Ermenistan uzun vadede devlet olarak kalmak istiyorsa, Türkiye’den başka şansı yok. Avrupa Birliği konusuna bakacak olursak ; Geldiğimizde bizi almıyor, biz de girmeyi istemiyoruz.

Avrupa Birliği İngiltere ve Amerika tarafından oyuna getirildi. Uzun vadede Rusya ve Türkiye ile işbirliği kurmadıklarında geleceklerinin risk altında olduğunu biliyorlar. Yunanistan ise bu durumu gördüğü için U dönüşü yapıyor. Yunanistan, savunma sanayisine ayırdığı bütçe ile kendini ekonomik krize doğru götürüyor. Amerika, Türkiye korkusu yüzünden Yunanistan’ı sıkıştırıyor. Önümüzdeki süreçte Doğu Avrupa ve Batı Avrupa da  ayrılacak.

Türkiye’nin Türk Devletleri arasındaki hamleleri çok değerli ve  çok önemlidir. Bu yüzden Japonya ve Güney Kore, Türkiye ile yakından ilgileniyor. Tüm bunlar ve daha bir çok ülke ile yaşanan olaylar…

 Yeniden bir inşa dönemi açılıyor. Yıkım döneminde çok şükür ayakta kaldık. İnşa dönemi için de kolları sıvayalım. Geleceğe dair  öngörülerim; Güzel günlerin, sancılı günlerden sonra geleceğine yönelik. Biliyorum hepimiz ne olup bittiğini anlamaya çalışıyoruz. Fakat kısa vadede anlamamız zor. Uzun vadede Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin aklından ve doğru isabetli dış politikasından umutluyum.

 Çünkü; Türkiye, Bölge ülkeleri ve Avrupa ülkeleri arasında parlayan bir yıldız olacak. Size bunu garanti ediyorum. Amerika, Rusya, Çin ve İngiltere aklı değil, Türkiye aklı galip gelecek. Dünya yatırımcıları Türkiye’ye gelecek. Türkiye ve Türk dünyası, bölgede yatırım cenneti olacak. Tüm bu yazdıklarımı sizlere  daha detaylı anlatırdım ancak uzun yazı ile sizleri sıkmak istemedim. Detaylı bilgi vermemi istiyorsanız, yoruma ‘detay istiyoruz’ diyenlere yazacağım.

Sevgi ve saygı ile kalın…

 

  YAZARIN DİĞER YAZILARI
YUKARI