Dr.İpek Dilsiz
  Güncelleme: 25-06-2022 00:24:00   22-05-2022 19:19:00

Güneş Kremi Seçimi

Güneş kremi seçimi
”En az SPF30” olmalı. SPF(güneş koruma faktörü) güneş yanığı ve bronzlaşmadan sorumlu olan UVB ışınlarına karşı korumayı ifade eden bir terim. SPF30 UVB ışınlarının yaklaşık %97sini, SPF50 ise %98ini filtreliyor.
”Geniş spektrumlu/broad spectrum” koruma sağlamalı (UVA+UVB). UVA ışınları daha derin tabakalara ulaşarak lekelenme ve yaşlanmadan sorumlu. Her iki ışının da cilt kanserine neden olduğu son çalışmalarla ortaya konmuş, bu yüzden ideal bir güneş kremi ikisine karşı da koruma sağlamalı. Yine kore kozmetiğinde görmeye başladığımız Pa+++ ifadesi de UVA ışınlarına karşı korumayı ifade ediyor.
Özellikle yoğun terleme, yüzme söz konusuysa “suya dayanıklı/water resistant” ürünler tercih edilmeli. Tamamen dayanıklı olmadıkları için mutlaka yenilenme gerektiğini de hatırlamak gerekiyor.
Kuru ciltlere sahip olanlar içerisinde nemlendirici hyalüronik asit, gliserin gibi içerikler barındıran ürünleri tercih edebilir.
Sivilcelenmeye yatkın, yağlı bir cildiniz varsa mutlaka “non-komedojenik” ve “yağ barındırmayan” ürünler tercih edebilirsiniz. İnce yapılı, hızlı emilen, mat bitişli olmalı.
Hassas bir cildiniz varsa “fiziksel/mineral” filtreli, parfümsüz ürünler tercih edebilirsiniz.
Gebelik/emzirme dönemlerinde “fiziksel/mineral” güneş kremleri kullanımı öneriliyor.
Etkin bir koruma sağlaması için “son kullanım tarihi ve raf ömürlerine” dikkat edilmeli.
En çok unutulan ama önemli noktalardan “dudak ve göz çevresi” için o bölgelere özel ürünlerden faydalanılabilir. Göz çevresinde mineral filtreli/çocuklar için uygun ürünler de kullanılabilir.
Hiçbir güneş kreminin bizi tamamen güneşin zararlı ışınlarından korumadığını bilmek, uv indeksinin yüksek olduğu zamanlarda şapka, şemsiye ile destek sağlamak ve antioksidan kullanımı ile olası zararların önüne geçmek cilt sağlığı açısından önemli.
Aslında ürün seçimi çok kişisel bir konu. En önemlisi kendinize uygun koruyucu bir güneş kremi bulup bolca sürmek.

ipekdilsiz@bursamanset.com.tr

  YAZARIN DİĞER YAZILARI
YUKARI