Uzmanından uyarı:Yüz felci yapabilir…

Sıcak havaların iyice bastırmasıyla birlikte nemden bunalan vatandaş çareyi klimada buluyor. Evde, araçta ve gidilen mekanlarda sıkça maruz kalınan klimanın kullanımına dikkat etmek gerekiyor. Peki, klimanın zararları nelerdir ve bu zararlarından nasıl korunuruz?
 Tarih: 07-07-2023 20:20:16
Uzmanından uyarı:Yüz felci yapabilir…

Yaz mevsiminde yaşanan normallerin üstündeki sıcaklığa çözüm olarak klima kullanılıyor. Fakat bazı hususlar var ki doğrudan klima havasına maruz kalınmasıyla gelen bir ton hastalık silsilesi. Klimanın bilinçsiz kullanımı ile hastalıklara davetiye çıkarabileceğimizi unutmamak gerek. Özellikle arabalardaki klimanın doğrudan yüze nüfuz etmesiyle pek çok risk ortaya çıkıyor. Klima yüz felcine sebep olur mu? Gelin, hep beraber klima ile ilgili detayları öğrenelim!

KLİMANIN ZARARLARI NELERDİR? KLİMA ÇARPMASI BELİRTİLERİ

Ani ısı ve nem değişiklikleri solunum sistemini doğrudan etkilemektedir. Cilt ve göz gibi hassas bölgelerin kurumasına neden olabilen klima, eğer gün boyu sürekli çalışırsa gürültü kirliliğine, alerjik reaksiyonlara, kronik rinit, farenjit, boğaz ağrısı ve ses kısıklıklarının ortaya çıkmasına da sebep olabilmektedir.

Yüz felcinin en büyük sebeplerinden biri olan soğuk havanın yüz ile teması, klimanın aşırı kullanımında da dikkat çekiyor. Bu hastalığın ilk ismi şoför hastalığı olarak adlandırılmıştı Yapılan uzun araştırmalar ve deneyimler göstermiş ki şoförler hep aynı taraftan yüz felci geçirmekte. Artık günümüzde araç sürücüleri camdan gelen rüzgarla değil de araçlarda bulunan klimalarla yüzlerini temas ettiriyorlar. Araç klimalarının yüzle teması büyük risktir. Araç klimalarının soğuk şekilde yüzle teması yüz felcini tetikliyor.

Mevcut çeşitli mikroorganizmalar ve mantarlar klima vasıtası ile insana bulaşabilmektedir. Bunun sonucunda; astım, bronşit ve diğer akciğer hastalığı olan kişilerde kolaylıkla akciğer enfeksiyonları, nefes darlığı, nefes alıp verirken ıslık sesi duyulması veya diğer solunum problemlerini ortaya çıkabilmektedir.

KLİMANIN YOL AÇABİLECEĞİ HASTALIKLAR

Klima çarpması

Klima ateşi

Alerjik zatürre

Nezle, grip, sinüzit

Bronşit, astım

Kulak burun boğaz iltihaplanmaları

Baş ve kas ağrıları

Romatizmal hastalıklar

Faranjit

Yüz felci

 

KLİMA ÇARPMASINI ÖNLEMEK İÇİN!

Yaz mevsiminde sağlıklı bir şekilde serinleyebilmek için doğru klima kullanmanın püf noktaları:

Klimanın üflediği hava dalgası, yakın mesafeden sizin vücudunuza doğrudan nüfuz etmemeli.

Filtrelerin kullanım kılavuzunda belirtilen aralıklarla temizlenmesi ve klimanızın yetkili servisler tarafından periyodik muayenesinin yapılması; hem sizin sağlığınız için hem de cihazınızın ömrü için gerekli.

Ortamın ısı dengesi yavaş bir şekilde indirilmelidir. Ani sıcaklık değişimlerinden uzak durulmalı.

Oda ısısı 21-25 derece arasında dengede tutulmalı eğer daha fazla düşürülürse hastalık riski artar.

Nem oranı %60-70 arasında kalmalıdır.

Klima üfüren ortamlarda sigara ve nargile gibi nikotin ve tütün içeren maddeler kullanılmamalı.

Klima çalışırken zaman zaman pencereler ortamın havası kırılmalı. Havanın kuruması oldukça mühim.

Uykuya geçişte klima çalıştırılmamalı veya klima önünde uyur pozisyonda durulmamalı.

Sonuç olarak; klima yaz aylarında her ne kadar kurtarıcı bir icat gibi dursa da kullanımına oldukça dikkat etmemiz gerekiyor. Serinlemeye çalışırken aynı zamanda bir ton hastalığa davet çıkarmamaya özen göstermeliyiz. Klimalar doğru kullanıldığı takdirde insanlara sağlıklı, konforlu ve yaşamak için uygun ortamlar sunar.

Etiketler yüz felci
  DİĞER SAĞLIK Haberleri
HABER ARŞİVİ
Henüz anket oluşturulmamış.
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI