Trump’ın NATO mesajına tepki yağdı

ABD'nin eski Başkanı Donald Trump’ın NATO bütçesine yeterli katkıda bulunmayan ülkelere Rusya’nın saldırmasını teşvik edeceğini söylemesi NATO ve AB’den tepki çekti.
 Tarih: 13-02-2024 09:25:11
Trump’ın NATO mesajına tepki yağdı

ABD'nin eski Başkanı Donald Trump’ın NATO bütçesine yeterli katkıda bulunmayan ülkelere Rusya’nın saldırmasını teşvik edeceğini söylemesi NATO ve AB’den tepki çekti.

ABD Başkanı olduğu dönemde yaptığı açıklamalarla müttefik ülkelerin hop oturup hop kalkmasına neden olan Donald Trump’ın yeterli düzeyde savunma harcaması yapmayan İttifak üyelerine Rusya’nın saldırmasını teşvik edeceği yönündeki açıklaması Avrupa kanadının sert tepkisine neden oldu. NATOGenel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Müttefiklerin birbirlerini savunmayacağı yönündeki her türlü ima, ABD’ninki de dahil olmak üzere tüm güvenliğimize zarar verir. Amerikan ve Avrupalı askerleri daha fazla risk altına sokar” dedi.

‘PUTİN’İN İŞİNE YARAR’

Stoltenberg, İttifak’ın tüm müttefikleri savunmaya hazır ve muktedir olduğunu belirterek, “NATO’ya yönelik her türlü saldırıya birleşik ve güçlü bir karşılık verilecektir” ifadelerini kullandı. AB Konseyi Başkanı Charles Michel de sosyal medyadan , “NATO’nun güvenliği ve beşinci madde dayanışmasına dair pervasız açıklamalar sadece Putin’in çıkarlarına hizmet eder” dedi. AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de “Ciddi olalım. NATO alakart, ABD Başkanı’nın ruh haline göre işleyen bir askeri ittifak olmaz” diye konuştu.

‘NATO’YU ZAYIFLATIR’

NATO’nun “birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için” sloganının bir taahhüt olduğunu vurgulayan Polonya Savunma Bakanı Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, “Müttefik ülkelerin güvenilirliğini zayıflatmak tüm NATO’yu zayıflatmak anlamına gelir” dedi. Trump, Güney Carolina mitinginde “Rusya’yı faturayı ödemeyen ülkelere saldırmaya teşvik ederim” diye açıklamada bulunmuştu.

31 ÜLKEDEN 11’İ HEDEFİ TUTTURUYOR

NATO’da savunma harcamalarının gayrisafi milli hasılanın yüzde 2’sine yükseltilmesi hedefini tutturanların sayısı Trump’ın göreve geldiği 2017’ye göre arttı. 31 NATO üyesinden 11’i 2023’te bu hedefi tutturdu. Polonya (yüzde 3.9), ABD (yüzde 3.49) ve Yunanistan (yüzde 3,01) ilk üç sırayı alırken son üçte Lüksemburg (0.75), Belçika (1.13) ve İspanya (1.26) bulunuyor.

Etiketler ABD NATO MESAJ
  DİĞER DÜNYA Haberleri
HABER ARŞİVİ
Henüz anket oluşturulmamış.
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI