Ölümle yaşam arasında gidip gelme

Uzmanlar, rutin bir horlama periyodu varsa mutlaka doktora gidilmesi gerektiğini söylüyor.
 Tarih: 28-09-2023 11:58:51
Ölümle yaşam arasında gidip gelme

Uzmanlar, rutin bir horlama periyodu varsa mutlaka doktora gidilmesi gerektiğini söylüyor. Uyku anında nefessiz kalma süreci başladığında oksijen miktarının yüzde 50'lere indiğine ve yaşamla ölüm arasında gidip gelindiğine dikkat çekiliyor

Aydıınlık'ın haberine göre; Uzmanlara göre, hareketsiz yaşam tarzı horlama ve uyku apnesini tetikleyerek, önemli sağlık sorunlarına sebep oluyor.

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Esin Yalçınkaya, tedavi edilmeyen uyku apnesi ve horlamanın ölüm riskini artırdığına dikkati çekerek, özellikle horlamanın ciddiye alınması gerektiği uyarısında bulundu.

Uykuda nefessiz kalma olarak bilinen uyku apnesinin Türkiye'de görülme sıklığının yüzde 5 ile 10 arasında olduğunu bildiren Yalçınkaya, özellikle 45 yaşın üzerindeki bireylerin yüksek risk altında olduğunu anlattı. Yalçınkaya, uyku apnesinin erkeklerde görülme oranının daha fazla olduğunu ve genetik yatkınlığın da hastalık riskini artırdığını belirterek, "Pandemi süreciyle başlayan hareketsiz yaşam ve düzensiz beslenme, uyku apnesi şikayetiyle gelenlerin sayısında artışa yol açmaktadır" dedi.

HER HORLAMA APNE DEĞİLDİR

Hastalığın en önemli belirtilerinden birinin yüksek tonda horlama ve kesintili uyku olduğunu ifade eden Doç. Dr. Esin Yalçınkaya, "Her horlama uyku apnesi belirtisi olmayabilir. Rutin bir horlama periyodu varsa normal karşılanıp ihmal edilmemeli ve kişi bir kulak burun boğaz uzmanı tarafından değerlendirilmelidir. Rahat bir uyku uyumama durumu, hormonal dengemizi bozarak pek çok önemli hastalığa neden olabilir. Rutin horlama periyodu dışındaki nefes kesilmeleri ve horlamalar hayatı tehdit eden uyku apnesinin semptomu olabilir" dedi.

ÖLÜMLE YAŞAM ARASINDA GİDİP GELME

Yalçınkaya, uyku anında nefessiz kalma süreci başladığında oksijen miktarının yüzde 50'lere kadar inebildiğine ve kişinin yaşamla ölüm arasında gidip geldiğine dikkati çekerek, "Vücuttaki karbondioksitin solunum merkezini uyarmasıyla yeniden solunum başlamakta ancak kişi ne horladığının ne solunumunun durduğunun ne de yeniden başladığının farkına varamamaktadır. Bunu ancak yanındaki fark etmektedir. Solunum durması bir gecede onlarca kez olabilir" ifadelerini kullandı.

  DİĞER SAĞLIK Haberleri
HABER ARŞİVİ
Henüz anket oluşturulmamış.
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI