Öğrenciler için doğru beslenme nasıl olmalı?

2023-24 Eğitim öğretim yılının başlamasının ardından öğrencilerin beslenme sorunları da gündeme geldi.
 Tarih: 25-09-2023 11:17:57
Öğrenciler için doğru beslenme nasıl olmalı?

2023-24 Eğitim öğretim yılının başlamasının ardından öğrencilerin beslenme sorunları da gündeme geldi. Bazı aileler çocuklarının beslenme çantasını doldurmakta zorlanırken NEV Esentepe Hastanesi doktorlarından Diyetisyen Çağla Güngör, çocukların doğru beslenmelerinin önemine dikkat çekti.

Öğrencilerin düzenli beslenmeleri konusunda tavsiyeler veren Güngör, her öğünün düzenli olarak yapılması gerektiğini, bu öğünlerin en önemlisinin kahvaltı olduğunu ve kahvaltı da mutlaka yumurta ve peynirin tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Güngör, doğru beslenme yapılmaması halinde öğrencilerin dikkat süreleri ve algılarının kesinlikle etkilendiğini söyledi.

"ÖĞRENCİLERİN KESİNLİKLE KAHVALTI YAPMASI GEREKİYOR"

Öğrencilerin genel beslenme ve öğün beslenmeleri hakkında konuşan Güngör, "Genel beslenme düzeni içerisinde öğrencilerin öğün atlamaması gerekiyor. Belirli biz düzen oturtması gerekiyor. Bu düzen içerisinde kahvaltı çocuklar için çok önemli. Öğrencilerin kesinlikle kahvaltı yapması gerekiyor. Bu kahvaltı da mutlaka peynir ve yumurta olması gerekiyor. Algı düzeyleri için bilimsel olarak kanıtlanmış bir durum bu. Çocukları poğaça ve börekle geçiştirmemeleri gerekiyor. Gün içerisinde muhakkak çocuğun yanına süt grubu, yoğurt grubunun kemik, diş, kas sağlığı için konulması gerekiyor. Çocukları sıkmayacak şekilde su içmeye alıştırmaları gerekiyor. Çocuğun enerjisini sağlayabilmesi için ekmek yemesi gerekiyor. Çikolata, gofret veya paketli bir kek gibi ürünler değil, evde yapılmış tam buğday unundan  bir kek çocuklara verilmesi gerekiyor. Meyve çok önemli. Paketli ürünlerden dolayı meyve atlanabiliyor" dedi.

BESLENME ÇANTASINA KOYULAN ÜRÜNLERİN EVDE YAPILMIŞ OLMASI DAHA ÖNEMLİ"

Beslenme çantasına koyulabilecek ürünlerden bahseden Güngör, "Çocuklara yasak psikolojisi ile yaklaşılmaması gerekiyor. Aile ürünleri seçerken sanki çocuğu seçiyormuş gibi ona da kabullendirmeli. Çocuğun beslenme çantasına kokmayacak şekilde patates salatası, ayran, yanına badem ve fındık olabilir. Yani evden götürülebilecek, temiz içerikli ürünler çocukların beslenme çantasına koyulabilir. Örnek olarak evde yapılmış bir poğaça, yanına peynir ve sıkılmış portakal suyu koyulabilir. Paketli olmayacak, bu ürünlerin evde yapılmış olması daha önemli" ifadelerini kullandı.

 

"DİKKAT SÜRELERİ VE ALGILARI ETKİLENİYOR"

Öğrencilerin doğru beslenemedikleri takdirde sorunlar yaşadıklarını aktaran Güngör, "Dikkat süreleri ve algıları kesinlikle etkileniyor. Basit karbonhidrat içerin bir öğün yediği zaman dikkat süreleri ve algıları kısalıyor. Süt, yoğurt, peynir grubu olmadığı zaman protein, kalsiyum, D vitaminini yeterli miktarda alamayacağı için, kemik, diş, kaslarla alakalı problemler meydana gelebiliyor. Çocukların süt ürünlerine koku hassasiyeti olabiliyor. Ürünler alırken çocuklara ürünleri tattırıp, alış verişe onu da dahil etmek gerekiyor. Ekmek çocuklar için yasak olmamalı. Çünkü onlar enerjiyi ekmekten alacak" şeklinde konuştu.

 
  DİĞER SAĞLIK Haberleri
HABER ARŞİVİ
Henüz anket oluşturulmamış.
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI