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 medyum

Kötü Rüyalara Bilimsel Bir Bakış!

Rüyalar, biz uyurken zihnimizin yarattığı bir dizi hikaye ve görüntülerden meydana gelir.
 Tarih: 26-07-2022 19:25:09
Kötü Rüyalara Bilimsel Bir Bakış!

Medical News Today dergisi, gezegen üzerindeki herkesin her gece 5 ila 20 dakika arasında en az 3, en fazla 6 rüya gördüğünü söylüyor.

Rüyalar tuhaf, romantik, değişken, erotik olabilir. Bazen de sadece 'korkutucu' olurlar. Bu tür rüyaları 'kabus' olarak isimlendiririz.

 

Ünlü nörolog ve psikanaliz biliminin kurucusu Sigmund Freud, rüyalarımızı bastırılmış his ve düşüncelerimizin dışarı taşması olarak tanımlar

Ancak bugünkü araştırmacılar bu konuda fikir ayrılığı yaşıyor. Bazıları rüyaların hiçbir anlamının olmadığını düşünürken, bazıları rüyaların yaşanan travma ve duyguların bilinçaltında açığa çıkması olduğuna inanıyor.

Bilim insanlarının kafasını karıştıran konu ise kabuslar. Kabuslar yalnızca kafa karıştırıcı olmakla kalmıyor: Aynı zamanda tedirgin edici oluyorlar...

 

 

Niçin kabus gördüğümüzü sebeplendirmek zor, fakat kabusları rem uykusu (hızlı göz hareketi) esnasında gördüğümüzü biliyoruz.

Bilim insanları da niçin kabus gördüğümüze dair tek bir sebep veremeseler de, bu korkunç rüyaları görmemize sebep olabilecek birkaç neden sıralıyorlar.

Amerikan Akademik Tıp Merkezi Mayo Clinic bu sebepleri şöyle sıralıyor: Stres ve anksiyete gibi tetikleyici psikolojik durumlar, travma, uykusuzluk, bazı ilaçlar, yanlış ilaç kullanımı ve çok fazla korkunç ögeler barındıran dizi, film izlemek veya kitap okumak.

Öyle ki, bazı insanlar o kadar fazla kabus görüyorlar ki 'Kabus Bozukluğu' tanısı konuyor...

 

 

Bilim insanları kabusların önüne tamamen geçilemeyeceğini söylüyor. Ancak Harvard Üniversitesi'ndeki araştırmacılar kabus görmeyi azaltmanın yollarını paylaştı.

Araştırmacılar 'Eğer bir stres söz konusuysa sebebi tespit edilmeli. Eğer strese sebep olan şey tespit edildiyse onu kontrol etmenin etkili yolları bulunmalı.' şeklinde açıkladı.

'İlaçlardan ötürü görülen kabuslarda dozajlar kontrol edilmeli veya başka bir ilaç için doktora başvurulmalı.' Kronik kabuslar gören insanlar ayrıca terapi ve psikolojik yardımdan faydalanabilir.

 

 

Bazı araştırmalar ise kabusları, rahatsız uyku pozisyonları ile bağdaştırıyor.

Hong Kong Yan Üniversitesi'nde Doçent Doktor Calvin Kai-Ching Yu, sırtüstü uyuyan insanların kabus görmeye ve rüyalarını hatırlamamaya daha fazla meyilli olduklarını açıkladı. Yu 'Farklı uyku pozisyonları vücudun farklı bölgelerinde baskı yaratabilir. Vücudun hissettikleri rüyalar için malzeme olabilir.' şeklinde anlattı. Uyku kalitenizi bozmadığı sürece rahat ettiğiniz pozisyonda uyumanız tavsiye ediliyor.

Ancak Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde Dr. Mehmet Yücel Ağargün tarafından yönetilen bir çalışmada sağ taraflarına doğru yatan insanların daha güvende ve rahat hissettiği tespit edildi. Bir çalışmada 2 bin kişi arasında yapılan bir ankette insanların gördüğü en yaygın kabusun "düşmek" olduğu tespit edildi.

Diğerleri kovalanmak, ölüm tehlikesi ve kaybolmuş hissetmek.

 

  DİĞER GÜNDEM Haberleri
HABER ARŞİVİ
Henüz anket oluşturulmamış.
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI