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 islami sohbet muzik indir islami sohbet medyum porno izle

İstanbul'da 'Aedes' Tehlikesi!

Sivrisinek kaynaklı birçok hastalık bulunurken, bunlardan biri de Zika virüsüdür. 'Aedes' türü sivrisineklerin İstanbul'da artması endişeye yol açtı. Zika virüsünün bulaşmasına neden olan aedes türü sivrisinekler, hamileler başta olmak üzere birçok kişi için tehlike yaratıyor. Isırdığı anda anne karnındaki bebeğin beyninin küçülmesine neden olan aedes sivrisinekleriyle mücadelede ilaçlama yeterli olmuyor..
 Tarih: 04-08-2022 16:05:54
İstanbul'da 'Aedes' Tehlikesi!

İlk kez 1947 yılında Uganda'nın Zika ormanlarındaki maymunlarda görülen virüs, aedes türü sivrisinekler aracılığıyla insanlara bulaşıyor. Son günlerde İstanbul'da meydana gelen aedes sivrisineklerindeki artış paniğe yol açtı.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Bengisu Ay, "Zika virüs Flavivirus grubundan bir RNA Virüsüdür. Aslında orjini hayvanlardır, insanlara rastlantısal olarak geçer. İnsanlara Aedes aegypti isimli sivrisinekle bulaşır. Aedes sivrisinekler içinde en tehlikeli türdür, Zikavirus dışında sarı humma dang humması gibi mikroorganizmaların da bulaşmasında rol oynar." dedi.

 

GENELLİKLE GÜNDÜZLERİ ISIRIYOR!

Aedes türü sivrisineklerinin genellikle gündüzleri ısırdığını belirten Dr. Bengisu Ay, açıklamalarını şöyle sürdürdü; "Daha çok tropikal bölgelerde yaşayan bu sivrisineklere son yıllarda ılıman bölgelerde de rastlanmıştır. Zika virüs hastalığı genelde hafif hastalık tablosu ile atlatılır. Ölümcül olması beklenen bir durum değildir. Hastaneye yatış çoğunlukla gerekmez.

 

BELİRTİLER GRİBAL ENFEKSİYONA ÇOK BENZİYOR

Zika virüsü ve gribal enfeksiyon büyük benzerlik gösteriyor. Bu nedenle herhangi bir belirtinin çıkması durumunda uzman doktora danışmak gerekiyor. Dr. Ay, zika virüsünün belirtilerini şöyle açıkladı; "Sivrisineğin ısırmasından 3-12 gün sonra bulgular başlar.

 

 

En sık görülen belirtiler;

Aniden başlayan ateş

Döküntü

Eklem ağrıları

Gözlerde kızarıklık

Eklemlerde, özellikle el ve ayaklardaki küçük eklemlerde şişmeler

Kas ağrısı

Baş ağrısı

Gözlerin arkasında ağrı ve kusma

"Klinik genellikle hafif geçer, belirtiler birkaç günden bir haftaya dek sürebilir. Bulgular hastaların dörtte birinde görülür."

 

HASTALIĞI ÖNLEMEDE EN ÖNEMLİ YOL

Hastalığın kesin tedavisinin olmadığını belirten Dr. Ay, "Bulguları rahatlatıcı tedavi düzenlenir. Bunlar sıvı tedavisi, ateş düşürücü ve ağrı kesicilerdir. Hastalığı önlemede en önemli yol sivrisineklerle mücadeledir." dedi.

 

 

ISIRDIĞI ANDA KAFA YAPISI KÜÇÜLÜYOR

Dr. Bengisu Ay, açıklamalarını şöyle sürdürdü; "Zika virüs enfeksiyonlarından sonra Guillain-Barre Sendromu adıverilen nörolojik hastalık tablosu görülebilir fakat bu durum oldukça nadirdir. Zika virüs salgını olan zamanlarda gebe kadınların mikrosefali adını verdiğimiz kafa yapısının küçük olduğu durumda bir artış olduğu görülmüştür. Daha önceki yıllarda yaptığı salgınlar göz önünde tutulursa salgın yapması olası bir virüstür."

 

 

  DİĞER GÜNDEM Haberleri
HABER ARŞİVİ
Henüz anket oluşturulmamış.
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI