Güneş gözlüğünün kalitesi nasıl anlaşılır?

Güneşli havaların gelmesiyle beraber şapka ve güneş gözlükleri kendilerini göstermeye başladı. Yaz aylarının vazgeçilmez aksesuarlarından olan güneş gözlüklerinin doğru kullanımı oldukça önem taşıyor. Güneş ışınlarının zararları etkilerden korunmak için doğru güneş gözlüğü nasıl anlaşılır?
 Tarih: 05-06-2023 19:19:00
Güneş gözlüğünün kalitesi nasıl anlaşılır?

Uzmanlar, güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korumada gerekli şartları sağlamayan güneş gözlüklerinin faydadan çok zarara yol açtığını açıkladı. Sahte güneş gözlüklerinin göz yapısında büyük hasarlara yol açabileceği gündemde. Ultraviyole ışınlardan korunmak için ilk tercih edilen aksesuarlardan olan güneş gözlüğünün doğru kullanımı oldukça mühim. Peki, orijinal güneş gözlüğünün özellikleri nelerdir?

 

GÖZ SAĞLIĞI İÇİN GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ ŞART!

Sahte güneş gözlükleri göz sağlığı için büyük tehdit oluşturmaktadır. Göz hastalıkları uzmanlarının tavsiyesi olan güneşe doğrudan bakmaktan kaçınmamız gerekmekte. Güneşin zararlı etkilerini hassas olan göz, direkt alıyor ve etkileri uzun vadede ciddi hasarlar oluşturuyor.

Katarakt oluşumunu hızlandırabilirken gözün kojektiva denilen beyaz kısmındaki göz eti diye tabir edilen pterjium hastalığı, göz önüne sarı kabarcıklar oluşturabiliyor.

Her koyu renkli camları olan güneş gözlüğü koruyucu değil. İyi bir güneş gözlüğünün fiyatı da göz önünde bulundurulduğunda ultraviyole ışınlardan koruma düzeyine dikkat ederek satın alım yapmak gerekiyor.

 

DOĞRU GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ ÖZELLİKLERİ

Göz yapısını bozmamak ve güneş ışınlarından tam koruma sağlamak için güneş gözlüklerinin mutlaka optikçilerden özelliklerinin iyi sorulup alınması gerekiyor. Özellikler ultraviyole ışınlarından koruma düzeyine bakılarak satın alımının gerçekleşmesi mühim. Kaliteli bir güneş gözlüğü nasıl olmalıdır?

Normalde her gözlük camı ultraviyoleyi değişik oranlarda bloke edebilmekle birlikte etkili ultraviyole blokajı için özel kaplamaların kullanılması gerekir. Güneş gözlüğünün UVA ve UVB blokaj derecelerine bakılmalı, yüzde 99’un üzerinde (ideali yüzde 100 blokaj) UV blokajı yapabilen camlar tercih edilmelidir. UVA ve UVB blokaj derecesi bulunmayan, camları hakkında bilgi sahibi olamadığınız gözlükleri, göz sağlığınızı tehlikeye atabileceğinden dolayı kesinlikle satın almayınız.

Hem UVA hem de UVB ışınlarını engelleyen ‘UV 400’ etiketine sahip bir güneş gözlüğü, gözlerinizin ve göz kenarlarındaki hassas derinin sağlıklı kalmasına yardımcı olur ve buna ek olarak size rahat bir görüş sunar. Güneş gözlüklerinde kullanılan aynalı kaplamalar göze gelen ışık miktarını düşürmekle birlikte ultraviyole blokaj oranını etkilemez. Bu nedenle aynalı cama sahip olan gözlükler, diğer gözlüklere oranla herhangi bir artıya sahip değildir.

Güneş gözlüğünde mercek rengi seçimi kişisel zevklere bağlı olsa da, tercih ettiğiniz rengin bazı alanlarda görüşünüzü etkileyeceğini aklınızdan çıkarmayın. Güneş gözlüğünün mercek rengi; gözlerinize ne ölçüde ışığın ulaşacağını, diğer renkleri ne kadar iyi görebileceğinizi, karşıtlıkları (kontrastları) ne kadar iyi seçebileceğinizi belirler. Cam rengi seçerken gözlüğü çoğunlukla hangi alanlarda kullanacağınızı belirlemeniz yararlı olabilir.

Bazı gözlükler yoğun güneş altında kullanmaya uygun renge sahip olsa bile hafif güneş ışığının bulunduğu ortamlarda aşırı karanlık bir görüntü sağlayacağı için kullanışsız olabilir. Yine benzer şekilde açık renklerdeki camlar da hafif parlaklık koşullarına uygun olması nedeniyle güneşli ve açık havada, güneş ışınlarını filtre etme konusunda yetersiz kalabilir.

Gözlükte kullanılan mercek ve çerçeve materyali de oldukça önemlidir. Çerçeveniz tercihen daha hafif, alerji yapma potansiyeli düşük bir materyalden yapılmış olmalıdır. Çok ağır malzemeler kullanılarak üretilen güneş gözlükleri burun kemiği üzerinde ağırlık oluşturarak sürekli kullanan kişilerde zamanla burunda eğrilik oluşturabilir. Çerçeve materyallerinin dışında, güneş gözlüğünün yüzünüze uygun olması da oldukça önemlidir. Bu nedenle uygun boyut ve çerçeve şekline sahip olan güneş gözlüklerini tercih etmelisiniz.

Miyop, hipermetrop, astigmat gibi göz kusurlarına sahip olan kişiler güneş gözlüğü yaptırmadan önce mutlaka doktoruna danışılmalı ve göz kusuruna uygun bir gözlük tercih etmelidir. Aynı şekilde alerji, göz kuruluğu gibi göz sağlığına ilişkin farklı hastalıkları bulunan kişilerin de tercih edecekleri gözlük türü ve cam yapısına karar vermeden önce göz doktoruna danışmasında fayda vardır.

Bu bilgilerden yola çıkarak yüz şekliniz ve göz sağlığınız ile uyumlu bir güneş gözlüğünün gözlerinizi zararlı güneş ışınlarına karşı koruyacağına güvenebilirsiniz.

  DİĞER SAĞLIK Haberleri
HABER ARŞİVİ
Henüz anket oluşturulmamış.
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI