“6 Şubat bize bazı gerçekleri hatırlattı”
6 Şubat’ta gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlere dikkat çeken Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Bugün burada uzun yıllardan beri beklenen bir konunun yıkımı için bir aradayız. Kentsel dönüşüm herkesin gündeminde. Burası 20 yıldır konuşuyor. Kentsel dönüşüm konuşulurken herkes farklı açıdan bakar. Tabi farklı bakışlar olduğu için uzlaşması zor olur. Kentsel dönüşüm evlerin depreme daha dayanıklı hale getirmesini sağlamaktır. Bu sürece girdiğin zaman sürecin de genelde çıkmaz hale geldiğini görüyoruz. 6 Şubat’taki 11 vilayeti kapsayan bu deprem bize bazı gerçekleri hatırlattı. Esas olan can güvenliğidir. Adım adım bu ortak noktada buluşuyoruz. Burası da bir örneği. Biz Osmangazi Belediyesi olarak yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Müteahhit firmanın burada çok büyük bir katkısı var. 6 Şubat’taki depremle ilgili Türkiye ayağa kalktı. İnsanları çadırlardan kurtardık. İnşallah evleri de yakın zamanda bitecek. İnsanların ilk önce ev alırken depreme ne kadar dayanıklı olduğunu sorgulaması lazım. Bu süreçte büyükşehir belediyemiz başta olmaz üzere herkesin emeği var” dedi.
“Bu aşamaya gelmek en zor kısmı”
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Yan tarafta zemin+15 binalar var. Biz de yapmasını biliriz. Zemin+12 ile ilgili Recep Altepe zamanında toplanılmış. İyi niyetli bir proje ortaya konulmuş ama gerçekleşmemiş. Binaları yükseltmeden ve bu manada şehrin dinamiğine de dinamit koymadan burada bu dönüşümü başlatıyoruz. Ben müteahhit firmamıza da çok teşekkür ediyorum. Bir daha da ben buraya yıkım törenine gelmeyeceğim. Ama bu an benim için gerçekten önemli ve kıymetli bir an. İnanın bu aşamaya gelmek en zor kısmı. Bundan sonrasının ne kadar kolay ilerlediğini hep birlikte göreceğiz. İşi bu aşamaya getirmek önemli, yıktıktan sonra gerisi kolay. 15 ayda bunlar bir şekilde toparlanıyor” şeklinde konuştu.
Bedava teste 640 başvuru
Özellikle 6 Şubat’taki depremlerin ardından herkesin kentsel dönüşümü konuştuğunu ancak bu konuda beklenen adımların atılmadığını kaydeden Başkan Aktaş, vatandaşların duyarsızlığına sitem etti. Büyükşehir olarak 6 Şubat depremlerinin ardından vatandaşlara ücretsiz bina testi imkanı sunduklarını vurgulayan Başkan Aktaş, “Test sonucunda yıkım zorunluluğunun bile olmadığı uygulamaya sadece 640 bina müracaat etti. Bu çok acı bir şey. Arabamıza bir şey olsa, elbisemizin ütüsü bozulsa veya elbisemize yemek dökülse ortalığı ayağa kaldırıyoruz. Ama yaşadığımız binaları, eşimiz, çocuklarımız ve sevdiklerimizle beraberce hayat sürdüğümüz binalarda bu hassasiyeti göstermiyoruz. O yüzden şu anda burada atılan adım çok önemli ve değerli. Umarım güzel bir örnek olur ve kar topu misali büyüyerek devam eder. 2012 yılında başlayan, 11 yıllık bir hikayenin böylelikle sonlanıyor olması büyük mutluluk. Büyüyen, gelişen Bursa’yı hep beraber inşa etmek gibi bir zorunluluğumuz olduğu da hatırlatmak istiyorum. Bu güzel bir yıkım olacak inşallah. Hayırlı olsun” diye konuştu.
“Toplumsal uzlaşıyla bir karar almış olduk”
Mahalle sakinleri ile birlikte hareket ettiklerini söyleyen Bakyapı Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Bakgör ise, “Böyle bir mutlu günde bir arada olmanın mutluluğu içerisindeyiz. Büyük bir sorumluluğa gidiyoruz. Bunun bilincindeyiz. Mahalle sakinlerinin bize olan güvenlerinden dolayı müteşekkiriz. Büyükşehir belediyesinin bize çok büyük bir desteği oldu. Bütün bilgimizi gayretimizle birlikte bunu burada göstereceğiz. 20 ayı aşmayacak bir şekilde projeyi tamamlayacağız. Kısa sürede işlemler tamamlandı. 60 binanın tamamına yakınıyla protokolümüzü bitirdik. Çevre Şehircilik Müdürlüğü de bize çok büyük yardımcı oldular. Toplumsal uzlaşıyla bir karar almış olduk. Umarım Bursa ve Türkiye için örnek olacak bir kentsel dönüşüm gerçekleştirmiş olacağız. Hayırlı uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.