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 islami sohbet muzik indir islami sohbet medyum porno izle

Sokak hayvanları konusunda yeterli bilince sahip miyiz?

Bursa Veteriner Hekimler Odası (BVHO) Başkanı Melike Baysal, Bursa'daki sokak hayvanların sayısının gün geçtikçe artmasına karşılık belediyelerin bu konuda yeterli duyarlılığa sahip olmadığını açıkladı.
 Tarih: 15-01-2024 17:51:32   Güncelleme: 15-01-2024 17:55:32
Sokak hayvanları konusunda yeterli bilince sahip miyiz?

Bursa Veteriner Hekimler Odası (BVHO) Başkanı Melike Baysal, Bursa'daki sokak hayvanların sayısının gün geçtikçe artmasına karşılık belediyelerin bu konuda yeterli duyarlılığa sahip olmadığını açıkladı. Baysal, "Zabıta gibi konuyla hiç ilgisi olmayan müdürlüklere bağlı olarak çalışıyorlar. Veteriner İşleri Müdürlüğü olan belediyelerin sadece bir tanesinin müdürü veteriner hekim" dedi.

Bursa Veteriner Hekimler Odası (BVHO) Başkanı Melike Baysal, artan sokak hayvanı popülasyonuna karşı yeterli kapasiteye sahip bakımevlerinin olmayışına vurgu yaptı. Bazı belediyelerde veteriner hekiminin olmadığını söyleyen Baysal, "Bursa için durum çok kötü, 18 belediyenin sadece 6 tanesinde Veteriner İşleri Müdürlüğü var, 5 tanesinde hiç veteriner hekim yok, diğerlerinde bir iki veteriner hekim var ve mezarlıklar gibi. Zabıta gibi konuyla hiç ilgisi olmayan müdürlüklere bağlı olarak çalışıyorlar. Veteriner İşleri Müdürlüğü olan belediyelerin sadece bir tanesinin müdürü veteriner hekim" dedi.

BÜTÜNCÜL SAĞLIK İÇİN ÖNEMLİ

Melike Baysal, hayvan refahına uygun olmayan koşullarda sokak hayvanlarının hayatta kalmaya çalıştığını açıklayarak kısırlaştırmanın dışında kendi aralarında yaydıkları salgın hastalıklar, trafik kazaları, hijyen sorunları nedeniyle belediyelere gitseler bile yeterli hizmeti alamadıklarını belirtti. Baysal,"Bunlardan bahsedince, insanların yaşadığı sağlık hizmeti aksaklıkları öne sürülüyor ancak yanlış bir örnek değildir, bu yüzyılda insanlar da hayvanlar da sağlık hizmetine ulaşabilmeli. Bu bütüncül sağlık için çok önemli" diye belirtti.

KONTROLSÜZ ÜREME ENGELLENMELİ

Son zamanlarda artan sahipsiz köpek saldırılarını değerlendiren Baysal, bunun önüne geçilebilmesi için hayvanların çete haline gelmesinin önüne geçilmesi gerektiği öneminin altını çizdi. Baysal, "Kısırlaştırmaların seferberlik halinde başlatılması, kronik hastalığı olanların, engellilerin ya da çok yaşlıların devlet korumasına alınması, kontrolsüz üretimin engellenmesi, terk etmelerin caydırıcı cezalarla önlenmesi popülasyonu kısa sürede azaltacaktır" diye ifade etti.

SÜRGÜN OLARAK GÖNDERİLİYORLAR

Bursa Veteriner Hekimler Odası (BVHO) ve Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHP) Merkez Konseyi olarak Tarım ve Orman Bakanlığı, Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile görüşmelerin gerçekleştiğini açıklayan Baysal, Bursa belediye başkanlarının bu konuda duyarlı olmayışına ve bir denetimin olmamasına değindi. Baysal, "Müdürlük kurulunca da çoğu zaman personeller buralara personel isteği dışında, bazen de sürgün olarak gönderiliyor, eğitim verilmiyor, bu nedenle meslektaşlarımızdan gelen bildirimler bu anlamda da buralarda çalışmaların zorlaştığı yönünde. Veteriner İşleri Müdürlüğü'nde çalışacak personelin hayvan haklarına saygılı, hayvan davranışları ve hayvanlara davranış konusunda eğitimli olması gerekir" dedi.

ANASINIFINDAN İTİBAREN ÖĞRETİLMELİ

Hayvanın canlı olarak görülmesinin kanunlarda yeni kabul edildiğini söyleyen Baysal, artış gösteren hayvan düşmanlığına karşı bir şaşkınlığının olmadığını belirtti. Hayvan düşmanlığının önüne geçilebilmesi için sorunların çözülmesi gerektiğinin altını çizen Baysal, "Bir an önce popülasyonun azaltılmasına yönelik kısırlaştırma çalışmalarının başlatılması, ana sınıfından itibaren hayvan sevgisi ve haklarına saygının çocuklara öğretilmesi, hayvanlara yönelik şiddetin etkili bir şekilde cezalandırılması gerek" dedi.

  DİĞER GÜNDEM Haberleri
HABER ARŞİVİ
Henüz anket oluşturulmamış.
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI