EASA'dan uyarı geldi!

Çin'in yapımı devam eden uzay istasyonuna yeni modül eklenmek için 24 Temmuz'da uzaya gönderdiği roketin gövdesi geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Dünya'ya kontrolsüz bir şekilde düşmeye başladı. Enkazın yeryüzüne ulaşmasına ise 2 gün kaldı.
 Tarih: 29-07-2022 21:38:27   Güncelleme: 29-07-2022 22:51:27
EASA'dan uyarı geldi!

Çin, yeni uzay istasyonunun ilk modülü olan Tianhe'ye yeni bir modül eklemek için Long March 5B adını verdiği dev bir roketi 24 Temmuz'da uzaya fırlattı. Wentian adındaki modül bilimsel araştırmaların yapılacağı bir laboratuvar.

Wentian modülü uzaya başarılı bir şekilde fırlatıldı. Ancak roketten kalan parçalar geçen yıl olduğu gibi bu yılda Dünya'ya kontrolsüz bir şekilde serbest düşüş gerçekleştiriyor. Bu enkazın çoğu atmosferik yanma sonucu imha olacak. Ancak roketin yaklaşık 25 ton ağırlığındaki gövdesi çok büyük olduğu için tamamen yanamayacak. Bu nedenle uzay enkazının bir bölümü Dünya'da bilinmeyen bir yere çakılacak.

Daha önce Nisan 2021'de Tianhe modülünü yörüngeye yerleştirmek için Long March 5B fırlatıldığında roketin gövdesi Dünya çevresinde alçak bir yörüngeye girdi. Ardından da yerçekimi gövdenin kontrolsüz bir şekilde düşmesine neden oldu.  Türkiye'ye düşme ihtimali de bulunan enkazın nereye düşeceği günlerce hesaplandı. Ancak nereye düşeceği tam olarak hesaplanamadı. Enkaz, roketin fırlatılmasından bir hafta sonra  Hint Okyanusu'na düşmüştü.

ENKAZIN DÜNYA'YA ULŞAMASINA 2 GÜN KALDI

The Aerospace Corporation şirketinin Enkaz Araştırmaları Merkezi'ndeki (CORDS) araştırmacılara göre uzay enkazı 31 Temmuz'da Türkiye saati ile (TSİ) gece 03.24’te atmosfere giriş yapacak.

CORDS araştırmacıları, Çin roketinin nereye düşeceğini tahmin etmek için henüz çok erken olduğunu vurguladı. Ancak mevcut yörüngesine dayanarak, düşüşün 41 derece kuzey enlemi ile 41 derece güney enlemi arasında bir yerde olacağını belirtti. CORDS hesaplamalara devam edildiğini söylendi.

EASA'DAN UYARI GELDİ

AirportHaber'de yer alan habera göre Avrupa Havacılık Emniyeti (EASA) düşün uzay enkazı için uyarı yayınladı. EASA tarafından yayınlanan duyuruda havayolu şirketleri uyarıldı. Ayrıca şirketlerinin gelişmelerin için takipte kalması istendi

Etiketler
  DİĞER TEKNOLOJİ Haberleri
HABER ARŞİVİ
Henüz anket oluşturulmamış.
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI