Depresyon belirtileri nelerdir?

Nasıl hissedip, nasıl düşündüğünüz ve nasıl davrandığınızla ilgili ruhsal bir bozukluk olan depresyon, toplumumuzda oldukça yaygın görülmektedir. Belirtileri kişiden kişiye değişebilen bu rahatsızlık aslında tedavi edilebilir.
 Tarih: 02-06-2023 19:38:58
Depresyon belirtileri nelerdir?

Sürekli üzüntü ve ilgi kaybına sebep olan depresif ruh hali, bir duygu durum bozukluğudur. Bireylerin düşünceleri ve hislerini yakından etkisi altına alan depresyon, tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Kişinin hayat konforunu yakından etkileyebilen depresyon, içinde bulunduğu kişinin hayatını önemsizleştirmeye kadar götürebilir.

DEPRESYON NEDİR?

Depresyon aynı zamanda majör depresif bozukluk veya klinik depresyon olarak da adlandırılır. Bu hastalıktan muzdarip bireylerin hissettikleri, düşünceleri ve davranışları etkilenir ve bunlardan dolayı çeşitli duygusal veya fiziksel problemler ortaya çıkar. Normal günlük aktiviteler yaparken sorun yaşanabilir ve bazen hayat yaşamaya değmez gibi gelebilir.

Depresyon sadece bir keyifsizlik veya anlık bir zayıflık değildir. Depresyon aynı zamanda bir anda çözülebilecek kadar basit bir sorun değildir. Depresyon tedavi edilebilir ve tedavi gerektiren tıbbi bir durumdur. Bu tedavi süreci bazı vakalarda uzun sürebilir.

Depresyonu olan bireylerin çoğu ilaç, psikoterapi veya ikisinin birleşimi ile devam eden bir tedavinin sonucunda iyileşebilirler.

 

DEPRESYON BELİRTİLERİ

Üzüntü ve sıkıntı verici olay örgülerinde üzgün hissetmek gayet normaldir. Depresyonda üzgün hissetmekten daha başka boyutta hisler var. Bu yüzden depresyon ve üzüntüyü karıştırmamak gerek. Başlıca depresyon belirtileri şunlardır:

Devamlı üzgün hissetmek

Günlük aktivitelere karşı ilgi ve zevk kaybı

İştah değişiklikleri: Aşırı yeme veya iştah kesilmesi

Konuşmada ve hareketlerde aksaklık

Değersiz ve suçlu hissetmek

Uykuya dalmada zorluk çekme, sık uyanma veya aşırı uyku hali

Sürekli yorgun hissetme durumu

Konsantrasyon güçlüğü, karar vermede sıkıntı

İntihar eğilimi

 

DEPRESYON NEDEN OLUR?

Depresyona neyin tam olarak sebep olduğu bilinmiyor. Birçok zihinsel bozuklukta olduğu gibi, çeşitli faktörler söz konusu.

Depresyon daha çok kalıtsal faktörlerden etkileniyor diyebiliriz. Kan akrabaları da bu duruma sahip kişilerde depresyon daha yaygın. Depresyona neden olabilecek gen diziliminin belirlenmesi için çalışmalar devam etmektedir.

 

Depresyonu olan kişilerin beyinlerinde fiziksel değişiklikler olduğu görülmektedir. Bu değişikliklerin ne kadar önemli olduğu hala belirsizdir, ancak araştırmacılar depresyonun nedenlerinin saptanmasına yardımcı olacağına inanmaktadır.

Hormon dengesindeki değişiklikler depresyona zemin hazırlayabilir. Hormon değişiklikleri hamilelik doğumdan sonraki haftalar veya aylarda, tiroid problemlerinde, menopoz döneminde veya bir dizi başka durumda ortaya çıkabilir.

Nörotransmitterler doğal olarak oluşan ve muhtemelen depresyonda rol oynayan beyin kimyasallarıdır. Son araştırmalar, bu nörotransmitterlerin işlevlerindeki değişikliklerin ve duygu-durum stabilitesinin korunmasında rol oynayan nöro-devrelerle nasıl etkileştiklerinin depresyonu anlamakta ve tedavi edilmesinde önemli rol oynayabileceğini göstermektedir.

 

DEPRESYON NASIL GEÇER?

Depresyonu olan çoğu insan için ilaçlar ve psikoterapi etkilidir. İlk aşamada doktor veya psikiyatrist semptomları azaltmak için çeşitli ilaçları reçete edebilir. Bununla birlikte, depresyonu olan birçok insan bir psikiyatrist, psikolog veya diğer akıl sağlığı uzmanı ile gerçekleştirilecek psikoterapilerden de faydalanabilir.

Şiddetli depresyon halinde hastanede yatmak veya belirtiler normale gelene kadar ayaktan tedavi programına katılmak gerekebilir.

Etiketler
  DİĞER SAĞLIK Haberleri
HABER ARŞİVİ
Henüz anket oluşturulmamış.
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI