Cildin yağlanması, strese, hormonlara ve değişik sağlık sorunlarına bağlı olarak ortaya çıkar. Cildimizin tipi, buluğ çağında, hamilelik ve menopoz döneminde veya ara mevsimlerde değişebilir. Özellikle sonbaharda yağlanma artar. Bu dönemlerin dışında değişiklikle karşılaşılacak olursa, önce kullanılan ürünlerden, sonra hormonal sorunlardan kuşkulanmak gerekir. Cildimiz sebum adı verilen bir yağ tabakası ile kaplıdır. Normal miktarda sebum yararlı ve gereklidir. Çünkü cildin nemini arttırır, pürüzsüz bir görüntü sağlar ve kırışmayı geciktirir. Aşırı sebum ise, ölü cilt tabakası ile birleşerek, gözenekleri genişletir, siyah noktaları ve akneleri oluşturur.
Yağlı ciltte yağ bezlerinin sayısı normal ciltten farklı değildir. Ancak yağ üretimi ve salgısı fazladır. Yağlı cilt her çağımızda farklı sorunlara neden olur;
Gençler sivilce ve siyah noktalarla uğraşırlar.
30-50 yaş arasında gözeneklerin genişlemesi ön plana çıkar, zaman zaman sivilcelenme devam edebilir.
50 yaşın üstündeki sorun ise cildin kalınlaşması, matlaşması, gözeneklerin daha da büyümesi ve sarkmadır.
Cilt kaygan bir haldedir ve gözenekler daima belirgindir.
Yağlı bir ciltte burun bölgesinde siyah noktaların oluşumu fazla olur.
Akne oluşumuna en müsait ciltlerdir.
YAĞLANMAYA KARŞI HANGİ ÖNLEMLER ALINABİLİR?
Cildiniz bazı dönmelerde sık sık yağlanıyorsa, sabahları uyandığınızda yüzünüzü soğuk su ile yıkayın. Bu yöntem cildinizde bulunan ölü derilen de giderilmesine yardımcı olacaktır.
Gün içerisinde mutlaka 3 litre su içmeye özen gösterin.
Temizleyici olarak, pH değeri düşük olan asidik sabunları kullanmalısınız.
Cildinizi temizledikten sonra mutlaka tonik kullanın.